ZASTRAŠUJUĆI SKANDAL – Norveška protjerala poljskog konzula: “Njegov posao nije bavljenje oduzimanjem djece Poljaka”

Kao odgovor na postupke norveških vlasti, koje su poljskog konzula u toj zemlji Slavomira Kovalskog proglasile „personom non grata“, poljsko ministarstvo spoljnih poslova je odlučilo da protera norveškog konzula zemlje, zvanično je saopštila Varšava.

U ponedjeljak je potvrđeno da je poljski konzul Slavomir Kovalski u Norveškoj proglašen personom non grata, dok u Poljskoj ovu odluku smatraju “krajnje neopravdanom”

“Jedino moguće rešenje u ovoj situaciji mogu biti recipročne akcije, koje će se sprovesti odmah”, saopštilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova, naglasivši kako je poruka o proterivanju norveškog diplomate već poslata.

Skandal sa poljskim konzulom u Norveškoj je izbio nakon što je norveška kancelarija za starateljstvo Barnevernet “odvela” četvero dece od poljskih roditelja.

Kovalski je pokušao da pomogne poljskom državljaninu da vidi svoju decu koja su smeštena u poseban centar. Međutim, norveški funkcionri su rekli kako u ovakvim slučajevima to nije u opisu aktivnosti stranih diplomata koji pružaju konzularnu pomoć svojim državljanima. Optužili su poljskog diplomatu za agresivno ponašanje i pozvali policiju.

Krajem januara je norveško ministarstvo spoljnih poslova najavilo odluku o proterivanju poljskog konzula, čiju delatnost smatranaju nespojivom s njegovom ulogom diplomate.

Ali, Varšava je odlučila da ga ostavi na toj dužnosti do kraja njegove misije u junu 2019. godine. Nakon toga je Kovalski u Norveškoj proglašen personom non grata.

Zašto Norveška ne želi konzula Kovalskog?

Čime je to poljski konzul iritirao Norvežane? Glasnogovornica norveškog ministarstva spoljnih poslova, Ana Hovardšdater Lunda, poručila je “da je njeno ministarstvo dobilo brojne pritužbe različitih javnih tela o ponašanju gospodina Kovalskog”.

“Među pritužbama su i one za agresivno i delimično nasilno ponašanje prema funkcionerima, ometanje rada osoba i javnih objekata, kao i nepoštovanje policijskih naloga”, rekla je Lunda.

Prema neslužbenim informacijama, jedan od incidenata je i epizoda iz juna 2018. godine, kada je norveška policija konzula sprečila da vidi dečaka koji je “odveden” iz poljske porodice.

Slavomir Kovalski nije hteo da komentariše ovaj ni druge slučajeve, ali se iz tužbi može zaključiti da je “burno” reagovao na postupke norveške kancelarije za starateljstvo Barnevernet, koja u praksi otima decu stranaca i za najmanju sitnicu i kasnije ih daje na usvajanje norveškim porodicama koje ne mogu imati decu, udomiteljima ili ih smešta u ustanove za decu, bez mogućnosti da ikada više vide svoje roditelje.

Šta je Barnevernet

Za 5,3 miliona stanovnika Norveške, Barnevernet deluje u svakoj opštini. Kancelarija je telo “države blagostanja”, ali i države niskog nataliteta koja izumire, koja porodicama pruža velikodušnu finansijsku podršku i opsežne savete, ali brzo i bez milosti reaguje “kada nešto nije u redu”. Primera je bezbroj, među Norvežanima, ali i među strancima, kada je Barnevernet naprosto oteo decu roditeljima, nekada s razlogom, ali i ako bi radnici službe dobili dojavu da je dete “fizički zlostavljano” udarcem po zadnjici, piše poljska Wyborcza.

U nekim slučajevima se dete uzima i smešta u udomiteljsku porodicu. To važi i za Norvežane i za strance. Svake godine je na desetine dece od oko 120 000 ljudi iz poljske dijaspore dobilo ovakvu odluku norveške države, što se konzulu Slavomiru Kovalskom očigledno nije svidelo.

Protiv Barneverneta su se do sada žalile vlade Rusije, Poljske, Češke, Indije i Rumunije. Bilo je brojnih tužbi samih Norvežana i stranaca, ali su sve odbačene, kao i 8 tužbi protiv ove norveške službe na Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u jednom od tih slučajeva na ročištu 7. septembra 2017. presudio kako “nije bilo nikakvih nepravilnosti u postupku lišavanja starateljstva bioloških roditelja deteta”.

Nakon brojnih pritužbi ruskih državljanina, koji su napustili Norvešku bez otete dece, Pavel Astahov, bivši ruski pravobranilac za decu, rekao je kako norveška služba za starateljstvo Barnevernet otima rusku i drugu decu kako bi rešila “problem demografske obnove stanovništva”.

Trenutno se bitka protiv ovakve demografske obnove prebacila u “saveznički tabor”, između Norveške i Poljske, a vesti o proterivanju konzula Slavomira Kovalskog, recipročnom odgovoru Varšave i aktivnostima Barneverneta, su jedna od glavnih tema poljskih medija.

(logicno.com)

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com