Za 6 do 8 godina brzom saobraćajnicom do Rumunije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je kampanju “Budućnost Srbije” obilaskom Južnobanatskog okruga.

Danas obilazi Pančevo, Kovin, Opovo, Vršac, Belu Crkvu i Banatsko Novo Selo.

Vučić je najavio u Vršcu, tokom posete Južnobanatskom okrugu, da će u narednih šest, sedam ili osam godina biti završena brza saobraćajnica sa “dve plus dve trake”, Pančevo – Vršac – do rumunske granice, duga 86 kilometara.

“Čekamo Rumune da nam kažu da li će da grade autoput ili će da ostane na brzim saobraćajnicama”, rekao je Vučić novinarima u Vršcu.

Vučić je sumirao sve “tačke” na kojima se valja angažovati, te istakao da je tokom ove kampanje čuo šta sve i gde precizno treba uraditi da bi se olakšao i unaporedio život građanima.

Istakao je značaj autoputa Beograd – Zrenjanin, od Pupinovog mosta, u dužini od 56 kilometara.

Kako je rekao, pregovara se sa Kinezima, a cena tog autoputa bila bi oko 280 milina evra.

Pomenuo je i izgradnju autoputa od Zrenjanina do Novog Sada, koji bi takođe koštao oko 250 miliona evra.

“Dakle, vrednost je ukupno 530 miliona evra”, ukazao je predsednik.

Naveo je da će se raditi i na daljoj rekosntrkciji železničke pruge, te podsetio da je urađena glavna stanica u Pančevu.

“Sada vozovi idu briznom između 60 do 90 km na sat, na pruzi Pančevo – Vršac. Renoviraćemo prugu za brzine do 120 km na sat”, istakao je predsednik.

Ukazao je na značaj puta Opovo – Debeljača, jer je, kaže, važan i za druga mesta, poput Kovačice, koji će biti završen u narednom periodu.

Predsednik je napomenuo da je zadovoljan jednom stvari u Južnobanatskom okrugu – dolaskom nemačke firme ZDF u Pančevo, koja je, kaže spas za taj grad, koji će doneti ogromnu novi kvalitet.

Ipak, istakao je da mnogim stvarima nije zadovoljan, te da je potrebno da se pronađu manji investitori i da se na taj način, ali i kroz infrastrukturne projekte, pomogne Opovu, Beloj crkvi, Alibunaru, Plandištu, Kovinu…

“Svuda nam nedostaje taj još jedan prozivodni pogon, iako sam otvorio više od 100 farika. Nije dovoljno. Srbija nije mala, ali kao da nam treba još toliko da bi ljudi mogli da budu sigruniji i da imaju stabilan posao. Zadovoljan sam što mogu da vidim nedostatke, šta moramo da popravljamo, da radimo efikasnsnije, da se suočimo sa problemima. Uvek je dobro da možete takve stvari da radite”, rekao je Vučić.

Vučić je obišao i postrojenje za preradu vode za grad Vršac, koje se nalazi u naseljenom mestu Pavliš, koje je na istoimenom izvorištu podzemne vode.

Postrojenje snabdeva vodom grad Vršac i dva seoska naselja, a plan je da se u narednih pet godina izvrši povezivanje još desetak seoskih naselja.

Kapacitet je 200 litara u sekundi, plus rezervnih 100, a u postrojenju se iz sirove vode uklanjanju amonijak i mangan.

Izgradnja postrojenja počela je u martu 2016.godine i završena je krajem 2017, dok je sam projekat započet 2014.

Projekat je realizovan u okviru programa vlada Nemačke i Srbije, preko kreditne linije KfW banke, a investicija je u vrednosti od šest miliona evra.

Od ukupne sume javno komunalno preduzeće “2.oktobar” uložilo je 60 odsto preko kredita, dok je 40 procenata donacija nemačke vlade.

Predsednika su ispred kompanije dočekali gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, vlasnik “E-smart sistem” Goran Veljović i direktor firme “HITeam” Dejan Tanasijević.

Prema rečima Tanasijevića, godišnji promet kompanije je 1,5 miliona evra, a u njoj je zaposleno 23 ljudi.

Kompanija “HITeam” je u Naučno-tehnološkom parku u Vršcu prošle godine otvorila proizvodno-poslovni objekat za proizvodnju informatičke opreme, kao i prvi ekološki “Data centar” u Srbiji.

Izgradnja tog objekta u Vršcu pocela je u septembru 2015. godine, na površini od površine 1.772 metara kvadratnih.

Za izgradnju objekata, kompanija “HITeam” je od Pokrajinske vlade dobila kredit od 20 miliona dinara.

Firma ima ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji sa austrijskom kompanijom “Sćrack tećnic”, koja planira da proizvode iz vršačkog pogona izvozi u Rusiju.

Vlasnik “HITeam” kompanije je “E-Smart sistem”.

B92.net

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com