Ruske sankcije protiv Ukrajine šalju poruku Vašingtonu

Ruske sankcije protiv 322 ukrajinska građana i 68 kompanija su došle kao ozbiljan udarac za ekonomiju Ukrajine. Sankcije blokiraju bezgotovinska sredstva, hartije od vrednosti i imovinu na teritoriji Ruske Fedracije. One takođe zabranjuju prebacivanje ukrajinskog kapitala iz Rusije.

Međutim, ruske vlasti nisu sankcionisale ukrajinske oligarhe, koji finansiraju rat u Donbasu. Ukrajinski vrhovni rusofobi – predsednik Petro Porošenko, oligarh Igor Kolomoiski i Rinat Ahmetov se takođe ne pojavljuju na crnim listama. Da li je Rusija zaista zadala ozbiljan udarac Ukrajini?

Ovo pitanje je postavljeno stručnjacima.

Prema rečima političkog analitičara i publiciste Leonida Krutakova, Porošenko je šef države, kog je Rusija priznala kao legitimnog predsednika Ukrajine. “Porošenko je pod diplomatskom zaštitom. Uopšteno govoreći, ruska vlada je dala sve od sebe da ne uzrokuje previše štete ukrajinskoj ekonomiji. Ovo nije udarac, već upozorenje,“ rekao je Leonid Krutakov.

Ukrajinski ekonomista i politikolo Oleg Šoškin deli drugačije mišljenje. “Ove sankcije su zadale ozbiljan udarac ukrajinskim kompanijama i ciljaju rusko tržište na prvom mestu. Na primer, sva preduzeća hemijske industrije za proizvodnju đubriva su povezana sa ruskim sirovinama i ruskim tehnologijama. Ona će sada morati biti zatvorena ili preusmerena na druga tržišta.“

“Kolomoiski ne živi u Ukrajini, njegov biznis mu je oduzet. On je oprezan kada dođe do toga da kaže nešto o Rusiji. Ahmetov mnogo zavisi od kompanija i maloprodajnih lanaca u Donbasu. On obezbeđuje životnu održivost regiona i ne daje nikakve antiruske izjave u javnosti,“ rekao je stručnjak za ruske medije.

“Postoji takva stvar kao što je lanac sankcija. Ako neko nametne sankcije pojedincima, oni gube sve svoje veze u Rusiji. Oni će još više mrzeti Porošenka, jer ga smatraju krivim za sve njihove nevolje. Oni veruju d Porošenko profitira iz rata, ali se ne pojavljuje na crnim listama Rusije,“ rekao je Oleg Šoškin.

Prema rečima Vladimira Rožanokovskog, stručnjaka na Međunarodnom finansijskom centru, ruske sankcije su došle kao odgovor na američke zabrane nametnute ruskim preduzetnicima, kao što su Boris Rotenberg i Oleg Deripaska, čiji su računi i imovina blokirani.

“Rusija ne može to isto da učini sa američkim preduzetnicima, jer zakon FATCA zabranjuje Amerikacima da otvaraju račune u inostranim državama. Rusija na neki način šalje poruku Vašingtonu. Moskva je stavila Juliju Timošenko na listu sankcija, uz svesnost da ona neće biti sledeći predsednik Ukrajine. Ako ona želi da se kandiduje, moraće pre toga da pregovara sa Moskvom,“ rekao je Vladimir Rožankovski.

Vladimir Rožankovski veruje da Rusija mora proširiti oblast prisustva kapitala ruske rublje. “Moramo učiniti da rublja bude prisutna na računima kod što je moguće više susednih država, kako bi oni svoje rublje trošili na ugovore sa Rusijom,“ rekao je stručnjak.

Webtribune.rs

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com