Nakon Beograda Kurc Prištini nosi neočekivano lepu poruku?

Beč — Nakon posete Beogradu, Kurc se uputio ka Prištini, a uoči sastanaka s kosovskim zvaničnicima izjavio da će Austrija podržati prijem Kosova u Interpol.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc juče je razgovarao u Beogradu s predsednikom Srbije i premijerkom, a danas je za austrijsku agenciju APA rekao da njegova zemlja podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola. Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka promenila svoj stav.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će „Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova“.

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi s međunarodnom policijskom saradnjom, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

“To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju”, rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

B92.net

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com