NAJVEĆA MISTERIJA IRAKA, NIKO NE ZNA GDJE JE SADAMOVA SUPRUGA SAJIDA: Bila je okrutna, pohlepna i krila jezivu tajnu! (VIDEO)

Navodno je, sa dvije kćerke zatražila azil u Britaniji, ali im zahtjevi nisu odobreni. Britanska vlada je odbila da im da dozvolu boravka, uz objašnjenje da zemlja “nije obvezna da daje azil ljudima koji su sudjelovali u kršenju ljudskih prava”.

Malo se zna o prvom braku Sadama Huseina sa Sajidom Talfah. Njihov brak bio je dogovoren, a njihovi roditelji su ga ugovorili dok su Sadam i Sajida imali jedva 10 godina.

Ugovoreni brakovi u muslimanskim zemljama su dio običaja koji se nerijetko poštuju i danas. Međutim, Sajida je bila i kćerka Sadamaovog ujaka, što znači da su ona i Saddam bili bliski rođaci. Par se vjenčao negdje 1963. godine, tačan datum nije poznat, a u braku su dobili petoro djece: Udaja, Kusaja, Ragad, Ranu i Halu.

Sajida je je bila učiteljica proje nego što se udala za rođaka Huseina, a poslije vjenčanja uživala je u društvenom položaju koji joj je donio brak sa visokopozicioniranim iračkim vladinim zvaničnikom. Sajida Talfah nosila je odjeću poznatih evropskih dizajnera, posjedovala skupocjeni nakit, a kosu je farbala u plavo.

Jedna žena koja je poznavala prvu damu Iraka svjedoči da je Sajida silno željela da ima bijeli ten pa je na lice stavljala velike količine pudera, pa je izgledalo kao da joj je neko bacio u lice brašno.

Trgovci u Bagdadu navodno su strahovali od Sadamove žene jer je rijetko plaćala punu cijenu za uzetu robu, uprkos “svom tom silnom bogatstvu, koje je zapravo bilo pokradeno od iračkog naroda.” Drugi pak tvrde da je i ona, kao i njen suprug, bila veoma nasilna i pohlepna. Žena koja je radila kod njih kao kućna pomoćnica opisala je kao ‘okrutnu ženu koja je zlostavljala poslugu’. Svog psa je ostavila za kaznu cijeli dan na suncu bez vode jer je ugrizao.

Sadam je bio vrlo oprezan kako bi u javnosti ostavio o sebi što bolji utisak. Kad je jednom dao intervju 1978. godine izjavio je da je u braku “najvažnije da muškarac nikad ne dopusti da se žena osjeća usamljenom i napuštenom”.

Naravno, kao i većina Sadamovih izjava bila je maska za spoljnji svijet. Glasine da diktator ima mnogobrojne ljubavnice nisu bile tajna. Jedna od njih je imala posebno mesto u njegovom srcu, a zvala se Samira Sahbandar. Činjenica da su i Husein i ona već bili u braku, nije ih spriječilo da se navodno u tajnosti vjenčaju 1986. godine.

Samirin suprug mudro je ćutao i prešao preko toga, a i Sajida nije mogla ništa. Bilo da se Sadam zaista oženio za Samirom ili ne, par je počeo javno da se pojavljuje krajem 80-ih godina, što je Sajidu i njenu porodicu sve više ljutilo.

Adnan Kairalah, Sadamov šurak i bratić, a zapravo Sajidin brat, bio je bijesan zbog odnosa Sadama prema njegovoj sestri i to je glasno govorio. međutim brzo je ućutkan. Naime on je poginuo u vrlo neobičnom padu helikoptera. Godinu dana kasnije jedan od Sadamovih tjelohranitelja priznao je da je postavio eksploziv u helikopter po Sadamovom naređenju.

Mnogi članovi porodice Husein bili su prisiljeni da pobjegnu iz Iraka tokom zalivskog rata, da bi se vratili kad je on završen. Sajida je 2003. godine trebalo da se odrekne svog luksuznog života – neposredno pred bombardovanje Bagdada, ali nije poznato kako je i gdje završila.

Navodno je, sa dvije kćerke zatražila azil u Britaniji, ali im zahtjevi nisu odobreni. Britanska vlada je odbila da im da dozvolu boravka, uz objašnjenje da zemlja “nije obvezna da daje azil ljudima koji su sudjelovali u kršenju ljudskih prava”.

Sajida Talfah uživala je u bogatstvu i lukszu na račun miliona Iračana koji su živeli u siromaštvu i vječnoj opasnosti da budu strpani u zatvor, u vrijeme Sadamove diktature. Čak i da Sajida nije bila direktno uključena u silna ubistva koja je naređivao njen suprug, svaki njen dragulj i svaki njen izlet u Pariz, bio je plaćen iračkom krvlju.

Slobodnabosna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com