Dodik odbio sastanak sa ambasadorom Austrije zbog učešća u neobjašnjivom skandalu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je da se sastane sambasadorom Austrije u BiH, Martinom Pamerom, optuživši ga da je u BiH činio sve da “ne dođe do željene saradnje”.

“Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje s državom koju izuzetno poštujemo i s kojom smo hteli da sarađujemo”, napisao je Dodik u pismu Pameru kao odogovor na njegov zahtev za sastanak.

“Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH”, opcenio je Dodik koji bi za desetak dana trebalo da preuzme mesto srpskog člana Predsedništva BiH.

Naveo je da je Pamer “pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut”.

“Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu?”, napisao je Dodik u pismu Pameru.

Po pisanju medija, Pamer je sredinom jula došao s porodicom u Trebinje i nameravao da u naselju Ložina fotografiše “ćiru” i Železničku stanicu koju je sagradila Austro-Ugarska, ali ga je sprečila grupa penzionera.

Penzioner Mihajlo Slijepčević je izjavio da se s Pamerom, za koga nije znao da je austrijski ambasador, posvađao jer je Pamer hteo da fotografiše njega i ostale penzionere koji su tu bili, što je on smatrao neprimerenim.

Dodik je naveo da je austrijski diplomata “otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava”.

“Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret s vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH s vašim radom u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji, s kojom Republika Srpska, uprkos vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon vašeg odlaska”, napisao je Dodik.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com